Concert extraordinar de romanțe la Zalău (VIDEO)

Zalăul este inclus, în premieră, într-un circuit național al romanței. Concertul extraordinar „Romanțele dorului”, organizat de Casa Municipală de Cultură cu sprijinul Primăriei Zalău, este un eveniment dedicat aniversării a 550 de ani de atestare documentară a municipiului. La concert vor participa laureați ai Festivalului „Crizantema de aur” și invitați speciali. Pe scena sălii de spectacole a Clădirii Transilvania vor urca: Veronica Macarie Moldovan, Cătălin Nistor, Pavel Păușan, Alexandru Mânzat, Rodica Pop Seling și Alina Mavrodin Vasiliu. Până acum în Sălaj s-au mai organizat, ocazional, evenimente care au abordat timid acest gen muzical. Turneul de promovare a romanței în țara noastră a început în urmă cu opt ani. Prin acest eveniment muzical se dorește atragerea publicului către romanță, dar mai cu seamă o informare cât mai amplă și corectă cu privire la unicitatea stilului și valoarea incontestabilă a acesteia pe plan național.  Promovând romanța, Rodica Pop Seling își dorește să aducă diversitate în paleta activităților culturale din municipiu. Probabil puțini cunosc faptul că managerul Casei Municipale de Cultură din Zalău a obținut, în anul 2015, trofeul Festivalului național de romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, la secțiunea interpretare. În anul 1984, cea de-a XVII-a ediție a fost câștigată tot de un sălăjean, Pavel Păușan.

Despre semnificația „Romanțele dorului” și UNESCO

Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului național de romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște și directorul artistic al Asociației Culturale „Cetatea Romanței” din Târgoviște, vine în premieră la Zalău, la invitația directorului Casei Municipale de Cultură din Zalău. Comisia Națională a României pentru UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) asigură patronajul pentru festivalul „Crizantema de aur” și pentru toate concertele de acest gen, inclusiv pentru manifestările culturale „Romanțele dorului”, care fac parte dintr-un amplu turneu național. Alina Mavrodin Vasiliu ne-a declarat că este o ocazie unică faptul că Zalăul este gazda acestui eveniment de excepție, în contextul în care „romanța este dor, iar dorul se află deja în patrimoniul UNESCO. Dorul ne definește pe noi, este un cuvânt unic și intraductibil, nu-l mai întâlnim în nicio altă cultură din lume. De aici și numele concertului „Romanțele dorului”. Prin urmare, este bine de știut faptul că romanța este un gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, pe care noi ne străduim să o includem în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO, tocmai pentru a salva și păstra acest gen muzical”.

În România există un muzeu dedicat romanței

La Târgoviște, prin inițiativa fondatorului Teodor Vasiliu, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la Festivalul  „Crizantema de aur”, s-a deschis un muzeu dedicat romanței. Acesta a scris și monografia „Istoria Crizantemei de aur”, document unic în România. Alina Mavrodin Vasiliu, cofondatorul muzeului ne-a declarat că „acest festival este de asemenea unic în România, prin longevitate. Încă din 1968 acesta se desfășoară neîntrerupt, care a avut loc inclusiv în perioada pandemică”. Muzeul are o zestre unică, cei care-i calcă pragul vor găsi: galerii de fotografii unice ale interpreților români și la nivel internațional, partituri originale, ținute de concert ale vedetelor, obiecte personale ale Ioanei Radu și altor corifei ai genului muzical, instrumente vechi de taraf din secolul XIX, pianul personal al maestrului Henry Mălineanu, vioara lui Ștefan Cigu, acordeonul fostului dirijor al Orchestrei Naționale Radio – Paraschiv Oprea și multe altele.

Romanța, un gen muzical unic

Romanța se regăsește în repertoriul popoarelor latine, acesta fiind bogat reprezentat și într-o continuă schimbare. Directorul Casei Municipale de Cultură din Zalău spune că „puțină lume știe că romanța nu este un gen muzical învechit sau îmbătrânit. La tot mai multe festivaluri concurs regăsim, în prezent, acest gen muzical la secțiunea de creație. În ultimii ani am văzut că tot mai mulți tineri se îndreaptă spre acest gen, în principal și datorită promovării tot mai intense a romanței la noi în țară și nu numai”. Romanța este un gen muzical situat la limita dintre muzica de operă și cea ușoară. Pentru necunoscători, ar putea părea facil de cântat și de abordat acest gen muzical. Rodica Pop Seling spune că „romanța nu poate fi cântată de orice artist. Este nevoie de multă sensibilitate în glas și de o voce cu un ambitus generos, dar în primul rând trebuie să iubești acest gen de muzică și să ai plăcerea și pasiunea de a cânta. Pe scurt, romanța este trăire, emoție deplină și o paletă largă de stări sufletești prin care trece atât interpretul cât și publicul”.

Legătura dintre școală și romanță

Alina Mavrodin Vasiliu depune, de ani buni, eforturi ca romanța să fie inclusă din nou în studiul claselor de canto, la liceele vocaționale și facultățile de profil. După 1989, romanța nu se mai studiază în școlile din România. S-au făcut mai multe demersuri și la ministere, care au promis că vor pune subiectul în dezbaterea comisiilor de curriculă din învățământ, dar fără niciun rezultat. Introducerea acestui gen muzical în curricula școlară nu este un moft, este o reală necesitate. Directorul artistic al Festivalului național de romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște ne-a declarat că „romanța este extrem de importantă pentru noi ca popor. Când ascultăm imnul național, noi ascultăm de fapt linia melodică a unei romanțe de acum 200 de ani, care se numea „Din sânul maicei mele” și care a fost compusă de nimeni altul decât Anton Pan. Mai mult, muzicologul George Sbârcea spunea că romanța promovează, în exclusivitate, poezia românească și limba română literară. Prin urmare, vedeți câte lucruri utile ar putea învăța copiii noștri, dacă cei care ne conduc ar fi deschiși să ne sprijine să reintroducem studiul romanței în școala românească”. 

De ce să participi la concert

Cei care vor să înțeleagă importanța deosebită a romanței și să se bucure de momentele muzicale de excepție pregătite de organizatorii concertului „Romanțele dorului” sunt așteptați, în data de 25 octombrie, începând cu ora 18, în sala de spectacole din Clădirea Transilvania. Costul unui bilet este de doar 15 lei, biletele se pot procura de la Casa Municipală de Cultură din Zalău (luni – joi între orele 8 – 18, vineri între orele 8 – 13).

Concertul va fi acompaniat de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum”, sub bagheta dirijorului prof. Ionuț Dârjan. Evenimentul va fi prezentat de Alina Mavrodin Vasiliu.

 

One Thought to “Concert extraordinar de romanțe la Zalău (VIDEO)”

  1. […] Zalăul este inclus, în premieră, într-un circuit național al romanței. Concertul extraordinar „Romanțele dorului”, organizat de Casa Municipală de Cultură cu sprijinul Primăriei Zalău, este un eveniment dedicat aniversării a 550 de ani de atestare documentară a municipiului. La concert vor participa laureați ai Festivalului „Crizantema de aur” și invitați speciali. Pe scena sălii de spectacole a Clădirii Transilvania vor urca: Veronica Macarie Moldovan, Cătălin Nistor, Pavel Păușan, Alexandru Mânzat, Rodica Pop Seling și Alina Mavrodin Vasiliu. Până acum în Sălaj s-au mai organizat, ocazional, evenimente care au abordat timid… Citeste mai mult […]

Leave a Comment